dzisiejszy efekt poniższego przepisu.fot.lideksynubeka
dzisiejszy efekt poniższego przepisu.fot.lideksynubeka
lideksynubeka lideksynubeka
551
BLOG

Gorąco dziś.Na obiad chłodnik z botwinki.

lideksynubeka lideksynubeka Rozmaitości Obserwuj notkę 16

 Ta wspaniała zupa jest niewymownie prosta w realizacji,a do spartolenia niemożliwa.Uwielbiam sobie trzasnąć do chłodnika 50 gr.bimberku lub czystej.

  A co potrzebujemy ze składników?

-pęczek botwinki

-cytryna

-jogurt naturalny/kefir

-ogórek świeży

-rzodkiewka

-koperek 

-jajko

-sól,pieprz,cukier

-opcjonalnie kawałek mięsa na wywar lub kostkę rosołową.

Gdy korzystamy z opcji mięsnej,gotujemy wywar.W wypadku wersji bezmięsnej przechodzimy od razu do mycia botwinki.Potem liscie i łodygi kroimy na drobne cząstki,małe buraczki obieramy i rownież drobno kroimy.Całość wrzucamy do garnka,zalewamy wodą i dodajemy lub nie dodajemy kostkę rosołową.Gdy mamy wywar mięsny-botwinkę z małymi buraczkami gotujemy w owym wywarze.Trochę solimy,a po jakiś 30 minutach zdejmujemy z ognia,dodajemy soku z cytryny i cały nabój chłodzimy.

  W moim przekonaniu,wersja bezmięsna nie jest gorsza od wersji na wywarze

  Do  miski kroimy drobno świeżego ogórka,dodajemy mu do towarzystwa pokrojoną rzodkiewkę,a całość zasypujemy koperkiem(nie żałować) i zalewamy jogurtem naturalnym lub kefirem.Można jednym i drugim.Solimy i dajemy dużo pieprzu.Kto lubi,może dodac trochę cukru.Niektórzy dodają szczypiorek,czego ja nie robię.

   Mieszamy i przelewamy do garnka z ostudzoną botwinką.Znów mieszamy,tym razem z zawartością garnka.

    Podajemy z uprzednio ugotowanym i schłodzonym,pokrojonym na ćwiartki jajkiem na twardo.

                            Proste?No to do dzieła.

                                      Smacznego.

P.S.  W innych przepisach Znajdziecie konieczność dodania koncentratu z buraków do ugotowanej botwinki.Można.

tolerancyjny jak GW i obiektywny jak TVN.Przedwojenny warsiawiak,dawniej z Mokotowa,obecnie Bemowo.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości